Vem har skapat den här webbplatsen och varför?

Jag heter Martin och jag går i årskurs 7 på Södertörns friskola. Jag skapade den här hemsidan för att motivera mig själv att skapa texter på svenska. Normalt skriver jag inte så mycket men eftersom datorspel är något jag brinner för är det lättare att sätta igång. Oavsett vad man skriver så övar man på det svenska språket, det är min tanke.

Mottagaren till min hemsida är både elever och lärare. Dom som är intresserade av spel kan se vad jag tycker, mina lärare kan se hur jag skriver och andra lärare kan bli inspirerade att göra samma sak med sina elever.

Att vara duktig på svenska är grunden till alla ämnen. Om man kan läsa och skriva så blir allt lättare.

Koppling till läroplanen

Att koppla mitt bidrag till läroplanen är enkelt. Eftersom jag skriver på svenska och riktar mig till olika mottagare så passar det in på nästan alla punkter i ämnet svenska. Jag har valt ut dessa punkter att tänka på extra:

  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
  • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  • Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier.
  • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Vad har jag lärt mig?

Jag tänkte försöka göra mina texter så tydliga som möjligt, och det var också det som var det svåraste i arbetet med den här webbsidan. Jag har lärt mig jättemycket hur man riktar sin text till olika mottagare, vilket är en färdighet jag tror jag kommer ha nytta av i resten av livet. Jag hoppas även att jag ska kunna förbättra mitt betyg i svenska.

Varför ska jag vinna?

Jag tycker att mitt bidrag är en värdig vinnare av webbstjärnan eftersom att jag vill motivera andra och inspirera andra att börja skriva själva. Jag orkade börja skriva tack vare att jag kunde skriva om något jag tyckte var både roligt och intressant. Om man blir duktig på att skriva blir det lättare i alla andra ämnen i skolan.

Upphovsrätt

Allt på min sida får licensen CC BY-SA 3.0, vilket betyder att man får använda det jag gjort, men man måste berätta att det var jag om gjorde det. Man får dessutom inte ändra licensen i efterhand.